Svjetski dan oralnog zdravlja

Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja, Javna zdravstvena ustanova „Zavod za stomatologiju“ u srijedu 20. marta 2019. godine organizovala je prigodan program u JU OŠ „Jovan Dučić“, Zalužani, Područno odjeljenje Kuljani, kojem je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Alen Šeranić dr med.

Uz promotivne i edukativne aktivnosti u vidu predavanja o zdravlju i higijeni zuba i prezentacije pravilne tehnike pranja zuba na odgovarajućem modelu, a u kojima su učestvovali specijalisti preventivne i dječije stomatologije naše ustanove, učenicima prvog i drugog razreda podijeljeni su poklon paketi – setovi za oralnu higijenu koji sadrže četkicu za zube, pastu za zube, taoletnu čašu, pješčani sat i slikovno uputstvo za pravilno pranje zuba, koji su obezbijeđeni putem donacija poslovnih partnera naše ustanove.

Kampanja Svjetskog dana oralnog zdravlja pokrenuta je kako bi se podigla svijest kod djece i odraslih o značaju oralnog zdravlja i njegovoj ulozi u očuvanju opšteg zdravlja. Ove godine Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se pod sloganom „Reci AAAA“ – Djeluj na oralno zdravlje!“.
Edukacija stanovništava je veoma bitan momenat u prevenciji.

Naš osnovni zadatak je u organizovanju i promociji zdravlja jer posljednja istraživanja ukazuju da značajan dio populacije nije upoznat sa osnovnim činjenicama o uzrocima, rasprostranjenosti i načinu sprečavanja oboljenja usta i zuba.