Primjena laseroterapije u lečenju kserostomije

Kserostomija (xerostomia) medicinski je termin za subjektivne smetnje zbog suvoće usta usled smanjenja ili nedostatka se-
krecije pljuvačke. Iako danas postoje mnogobrojni načini lečenja kserostomije, terapijski rezultati uglavnom su nezadovoljavajući. La-
seroterapija (foto-bio-stimulacija, low-level laser therapy) nedavno je predstavljena kao jedna od neinvazivnih metoda za sigurno i uspešno lečenje kserostomije.

Sistematski je pregledana dosad objavljena literatura iz baze podataka Pubmed, korišćenjem ključnih reči: low-level laser therapy, xerostomia, mouth dryness. Primena laseroterapije uticala je na povećanje sekrecije pljuvačke, poboljšavajući pritom i njen antimikrobni sastav (porast nivoa sekretornog imunoglobulina A; sIgA).

Pored toga, laseroterapija je uticala na ubrzanje protoka pljuvačke i na regeneraciju tkiva pljuvačnih žlezda. Sva dostupna literatura sugeriše sigurnu i uspešnu primenu laseroterapije u lečenju kserostomije. Dodatne in vitro, in vivo i kliničke studije neophodne su pak kako bi se precizno definisali parametri lasera da se dobije optimalan rezultat lečenja.