Posjeta ministra dr Dragana Bogdanića Zavodu za stomatologiju povodom otvaranja dvije nove ordinacije

Dana 26.09.2018. godine upriličena je posjeta ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske dr Dragana Bogdanića Javnoj zdravstvenoj ustanovi „Zavod za stomatologiju“ povodom proširenja prostornih kapaciteta, u koja su nakon adaptacije smještene 2 nove savremene stomatološke stolice sa pratećom opremom i instrumentima. U nabavku opreme uloženo je oko 113.000,00 KM vlastitih sredstava, a u adaptaciju prostora oko 40.000,00 KM, a sve uz podršku i saglasnost resornog ministarstva.

Ministar Bogdanić je nakon posjete istakao da Zavod za stomatologiju pruža vrhunsku uslugu građanima i predstavlja značajan segment republičkog zdravstvenog sistema. Prema riječima Ministra Zavod se bavi veoma bitnom oblašću, jer nedovoljna pažnja posvećena oralnom zdravlju može prouzrokovati kasnije neke mnogo teže bolesti.

Direktorica Zavoda za stomatologiju mr Ranka Knežević spec. dr stom. izjavila je da od osnivanja do danas, zahvaljujući odgovornom poslovanju, Zavod uspijeva ostvariti pozitivne finansijske rezultate, te unaprijediti kvalitet pružanja stomatološke zdravstvene zaštite, a što potvrđuje broj pruženih stomatoloških usluga koji bilježi konstantan rast. Tako od pregledanih 17.000 pacijenata i 70.000 usluga u 2011. godini, danas se u Zavodu na godišnjem nivou bilježi preko 23.000 pregledanih pacijenata i 85.000 pruženih usluga, te preko 1.200 ortopedskih pomagala.

Ono što je direktorica Zavoda posebno naglasila jeste da se u Zavodu osim usluga koje se nalaze na cjenovniku Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, pružaju i komercijalne usluge estetske stomatologije, ukupno 105 komercijalnih usluga, koje nisu pokrivene zdravstvenim osiguranjem a za kojima postoji potražnja na tržištu, što predstavlja posebnu pogodnost za pacijente, u smislu dostupnosti specijalista svih oblasti stomatologije na jednom mjestu.

Direktorica Knežević je podsjetila prisutne da je već 2015. godine Zavod implementirao međunarodne standarde ISO 9001:2008, koji su ove godine uspješno resertifikovani prema zahtjevima standarda ISO 9001:2015, a što je potvrda da Zavod u pogledu organizacije, kvaliteta pruženih stomatoloških usluga te proizvodnje dentalnih medicinskih sredstava funkcioniše prema najvišim svjetskim standardima.

Prema riječima mr Sanje Ilić spec. dr stom. u nove ordinacije preseliće se Služba za bolesti zuba i endodonciju u okviru koje se pružaju sve specijalističke usluge iz navedene oblasti stomatologije, te će pacijentima biti dostupne usluge mašinske obrade kanala korjena, kao i usluge estetske stomatologije.