Posjeta mališana iz vrtića „Zvjezdica“ Zavodu za stomatologiju

Javna zdravstvena ustanova „Zavod za stomatologiju“ ugostila je dana petak, 16. novembra 2018.godine, 40 mališana iz predškolske ustanove Klub za djecu „Zvjezdica“ iz Banjaluke.

Kroz prigodan program, odnosno promotivne i edukativne aktivnosti u kojima su učestvovali zaposleni u našoj ustanovi, pokušali smo, a iskreno se nadamo da smo u tome i uspjeli, steći povjerenje mališana kako odlazak kod stomatologa ne bi predstavljao traumatično iskustvo, te naučiti ih kako pravilno da održavaju higijenu zuba jer su zdravi dječiji zubi bez karijesa najbolja prevencija i garancija za zdravo i bezbrižno djetinjstvo.

Svim mališanima podijeljeni su poklon paketi – setovi za oralnu higijenu koji sadrže četkicu i pastu za zube, koji su obezbijeđeni putem donacija poslovnih partnera naše ustanove. Zaposleni Zavoda u svom svakodnevnom radu promovišu značaj oralnog zdravlja i oralne higijene, doprinoseći tako povećanju nivoa svijesti o važnosti oralnog zdravlja za cjelokupno zdravlje i kvalitet života.

Najnovija istraživanja ukazuju na dramatično loše stanje zdravlja usta i zuba. Karijes je u izuzetnom usponu u svim uzrasnim grupama. Pojava karijesa u ranom djetinjstvu, odnosno mliječnoj denticiji, stvara uslove u usnoj duplji koji značajno otežavaju prevenciju stalne denticije, zbog čega preventivne aktivnosti treba usmjeriti na trudnice i djecu predškolskog uzrasta, te na stvaranje okruženja koje podstiče oralno zdravlje.