Obilježavanje Svjetskog dan oralnog zdravlja 2018. godine

Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja koji se obilježava 20. marta, Javna zdravstvena ustanova „Zavod za stomatologiju“ uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpcke, u ponedjeljak 19. marta 2018. godine sa početkom u 15.00 časova, organizovala je prigodan program za djecu u JU Centar „Zaštiti me“ u Banjaluci. Obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja od strane naše ustanove, a uz podršku resornog ministarstva, postalo je tradicija s ciljem promocije zdravlja usta i zuba.

Uz promotivne i edukativne aktivnosti u kojima su učestvovali zaposleni u našoj ustanovi, svim štićenicima Centra podijeljeno je 155 poklon paketa – setova za oralnu higijenu koji sadrže četkicu za zube, pastu za zube, taoletnu čašu, pješčani sat i slikovno uputstvo za pravilno pranje zuba, koji su obezbijeđeni putem donacija poslovnih partnera naše ustanove.

Zaposleni Zavoda u svom svakodnevnom radu promovišu značaj oralnog zdravlja i oralne higijene, doprinoseći tako povećanju nivoa svijesti o važnosti oralnog zdravlja za cjelokupno zdravlje i kvalitet života.

Najnovija istraživanja ukazuju na dramatično loše stanje zdravlja usta i zuba. Karijes je u izuzetnom usponu u svim uzrasnim grupama. Veliki broj naučnih studija ukazuje da je neophodno mijenjati osnovne paradigme kada je riječ o zdravlju zuba, pri čemu se ističe da je sa preventivnim aktivnostima neophodno početi u trudnoći i u prvoj godini života. Naime, pojava karijesa u ranom djetinjstvu, odnosno mliječnoj denticiji, stvara uslove u usnoj duplji koji značajno otežavaju prevenciju stalne denticije. U skladu s tim su i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije koja je postavila globalne ciljeve do 2020. godine, koje ukazuju da preventivne aktivnosti treba usmjeriti na trudnice i djecu predškolskog uzrasta, te na stvaranje okruženja koje podstiče oralno zdravlje.