Kada je vrijeme za prvi pregled

Jedno od najčešćih pitanja vezanih za zube našeg mališana jeste upravo to, kada je pravo vrijeme za prvu posjetu stomatologu. Prema Američkom zdravstvenom savezu AHA (American Healthcare Alliance), dijete je poželjno odvesti stomatologu već u uzrastu od jedne godine dana. Očekivani period nicanja prvih zubića je od 4 do 12 mjeseca života, pa se zato preporučuju preventivni programi edukacije budućih roditelja kroz koje je potrebno upoznati ih sa ulogom i značajem mliječnih zuba, kao i sa bitnošću održavanja oralne higijene u najranijem uzrastu.

Idealno vrijeme za prvi pregled je u periodu od godinu dana do godinu i po starosti djeteta, kada se očekuje da dijete u ustima već ima zube. U tom uzrastu se dijete upoznaje sa okolinom te ga je dobro upoznati i sa stomatologom, tj. okruženjem stomatološke ordinacije. Kako dijete u tom uzrastu već ima nekoliko izniklih zuba potrebno ih je detaljno pregledati, kao i cijelu usnu šupljinu, te procjeniti da li je razvoj pravilan i da li postoje neke loše navike koje je potrebno otkloniti, npr. sisanje palca, neadekvatna ishrana bazirana na ugljikohidratima, upotreba bočice tokom noći… i slično.

Tek iznikli zubi uglavnom ne zahtjevaju stomatološku intervenciju koja bi dijete mogla uplašiti. Iako su dječiji zubići zdravi, posjeta stomatologu nije na odmet jer će pomoći da dijete savlada strah od nepoznatog, kao i da buduće dolaske stomatologu  doživljava kao ugodno i prijateljsko iskustvo. Česta i velika greška je dovesti dijete u stomatološku ordinaciju kada su se već javili problemi praćeni bolom, jer je tada saradnja sa djetetom veoma otežana, pa se zagarantovano stvaraju uslovi za to da dolazak stomatologu dijete poistovjećuje sa bolom i neprijatnošću.

Bitno je napomenuti značaj redovnih kontrolnih pregleda, koji se preporučuju u razmaku od svakih šest  mjeseci.