Fiksni ortodontski aparat

Postoje ortodontske nepravilnosti koje nije moguće ispraviti mobilnim (pokretnim) ortodontskim aparatima, pa u tim slučajevima nepravilnosti zagrižaja i zuba mogu se ispraviti samo fiksnim ortodontskim aparatima.

Fiksni ortodontski aparat postavlja i uklanja isključivo ortodont (specijalista ortodoncije). Aparat se sastoji od bravica (metalnih ili keramičkih) koje se lijepe (fiksiraju za zube lijepkom, bez brušenja zubne površine) i dodatnih elemenata koji se mijenjaju na kontrolnim pregledima (žica koja se fiksira u bravice gumicama).

Nakon postavljanja fiksnog aparata važno je dolaziti na redovne kontrolne preglede, gdje ortodont kontroliše pomjeranje zuba i važno je slušati savjet ortodonta.

Važno je da pacijent vodi računa o održavanju oralne higijene (pravilna uputstva dobija prilikom postavljanja fiksnog ortodontskog aparata) i o načinu ishrane (izbjegava se jako ljepljiva i tvrda hrana).

Kako se postavlja dijagnoza i plan terapije?

Ortodont postavlja dijagnozu nakon pregleda, analize gipsanih modela koje dobija nakon uzimanja otisaka gornje i donje vilice i nakon analize rendgenskih snimaka zuba i vilica (ortopan snimak i telerendgen snimak ili profilni snimak glave).

Najčešće postavljeno pitanje ortodontu je: “Koliko dugo ću morati da nosim fiksni ortodontski aparat?“
Do postizanja zadovoljavajućih terapijskih rezultata aparat se najčešće nosi oko 18 mjeseci, a ukoliko se u terapiji vade stalni zubi (najčešće su to gornji i donji prvi premolari -,,četvorke“) terapija traje oko dvije godine.

Retencija ili očuvanje postignutog rezultata

Ortodontska terapija fiksnim aparatom se ne završava samim uklanjanjem aparata, koje je bezbolno i bez oštećenja zubnog tkiva, već je neophodno nošenje nekih od retencionih aparata po izboru ortodonta.

Retencioni aparati mogu biti pokretni i fiksni (lijepi se žica sa unutrašnje strane zuba od očnjaka do očnjaka). Najčešće se retencija tj. održanje rezultata postiže providnim folijama koje pacijent skida i stavlja i nosi po uputama ortodonta. Potrebno je da pacijent dolazi i na redovne kontrole sa retencionim aparatima.

Pružamo Vam mogućnost plaćanja na rate i omogućavamo da ortodontska terapija bude dostupna svima.

Autor: Dr stom. Ivana Ilić, spec. ortodoncije