Ekstraciona terapija u ortodonciji

Dana 06.10.2018. godine u Sarajevu je održano predavanje pod nazivom „Ekstrakciona terapija u ortodonciji“ čiji je predavač bio dr Sergei Tkhonov, spec.ortodoncije iz St.Petersburga.

Bez obzira na iskustvo, mnogim ortodontima je nedoumica da li se odlučiti za ekstrakcije zuba ili ne, naročito u graničnim slučajevima. Ovo predavanje, kroz mnoštvo prikazanih pacijenata, različitih uzrasta i malokluzija, bar donekle nam može pomoći u odluci o sprovođenju ovog vida terapije, o donšenju odluke koje zube vaditi, da li prve ili druge pretkutnjake, kutnjake ili sjekutiće, da li vaditi zube na početku terapije, tokom ili po završetku terapije.

Definitivna odluka o sprovođenju ekstrakcione terapije donosi se na osnovu analize parametara kao što su: uzrast pacijenta, tip rasta pacijenta, izgled profila lica, inklinacija (nagib) sjekutića, nedostatak prostora po zubnom luku, mogućnosti ekspanzije zubnih lukova, tonusa muskulature usana i obraza, te pacijentovog stava prema ovom vidu terapije i mogućnosti saradnje.

Osim pravilno postavljene indikacije za ekstrakcionu terapiju, veoma je bitan način zatvaranja ekstrakcionih prostora kao i primjena mehanizama retecije kako bi se spriječio nastanak recidiva, o čemu je takođe bilo riječi na ovom predavanju.
Ovom predavanju namijenjenom kliničarima, kako početnicima tako i iskusnim ortodontima, prisustvovale su doktorice JZU „Zavod za stomatologiju“ Banja Luka, dr Dragana Knežević spec.ortopedije vilica i dr Nataša Dragović spec. ortopedije vilica.