Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u utorak 02. aprila sa početkom u 13.00 časova, u organizaciji JZU „Zavod za stomatologiju“ u prostorijama JU Centar „Zaštiti me“ Banja Luka održana je tribina pod nazivom „Briga o oralnom zdravlju osoba sa smetnjama u razvoju sa osvrtom na osobe sa autizmom“.

Posljednih godina svijest o autizmu porasla je u cijelom svijetu. Autizam gubi snagu kada se reaguje brzo i učinkovito i kada su roditelji i djeca na pravi način edukovani. Svrha tribine je roditeljima štićenika ovog centra ukazati na značaj oralnog zdravlja u cjelokupnom zdravlju, te praktičnim savjetima pomoći u održavanju istog, jer uloga roditelja je ključna u sticanju higijenskih navika i ispravnog održavanja higijene usne šupljine kod djece sa razvojnim poteškoćama. Isto tako, podsjetili smo ih da nisu sami, da su tu obučeni i edukovani timovi naše ustanove koji će im u tome pomoći.

Stomatološko zbrinjavanje osoba sa smetnjama u razvoju je mlada i neadekvatno prepoznata disciplina stomatologije, čak i u onim zemljama koje imaju efikasno organizovan sistem javnog zdravlja i prilagođen sistem pružanja zdrvastvenih usluga osobama sa invaliditetom.

Cilj je unaprijeđenje oralnog zdravlja pojedinih osoba ili grupa unutar opšte populacije kod kojih je prisutno fizičko, senzorno, intelektualno, mentalno, emocionalno ili socijalno oštećenje ili invaliditet.

U osnovi potrebe za stomatološkom zdravstvenom zaštitom su jedinstvene i opšte, ali su mogućnosti i način njihove realizacije za pojedine katergorije pacijenata specifične.

Sve osobe bez izuzetka imaju pravo na jednake standarde u očuvanju zdravlja. Invaliditet pacijenta ne bi trebalo da utiče na vrstu i kvalitet stomatološke usluge. Međutim, činjenica je da osobe sa inavaliditetom karakterišu značajno lošiji epidemiološki profili (nesanirani karijes, izuzetno loša oralna higijena, uznapredovale forme gingivitisa i parodontopatija, te ortodontskih nepravilnosti), smanjena dostupnost stomatološke njege, ali i radikalnije terapijske opcije.

Uporedo sa terapijskim mjerama, neophodno je jasno definisati indivudualni preventivni program u skladu sa potrebama i mogućnostima pacijenta.

Edukacija roditelja je od presudnog značaja za adekvatno i konstantno održavanje svakodnevnih mjera oralne higijene.

Roditeljima smo danas demonstrirali ispravne tehnike pranja zuba, a u zavisnosti od potreba pacijenta, preporučili određene modifikovane tehnike, te specifična sredstva za održavanje oralne higijene (posebno dizajnirane četkice za zube, električne četkice, držače konca itd). Naši specijalisti stomatologije pružili su adekvatne savjete o ishrani, preporučujući upotrebu nekariogenih namirnica te upozorili roditelje na visok kariogeni potencijal različitih lijekova i dodataka ishrani.

Podaci koje posjedujemo za ovu kategoriju pacijenata a koji su rađeni za teritoriju Grada Banja Luka, ukazuju na izuzetno visoku vrijednost epidemioloških indeksa koji su pokazatelji zdravlja usta i zuba. Nijedan ispitanik koji je učestvovao u našem istraživanju nije bio sa zdravim zubima, dok je prosječan broj oboljelih zuba po osobi iznosio 17,4, sa jako malim brojem plombiranih zuba, a većim brojem ekstrahovanih i netretiranih zuba.

Rezultati ovakvih istraživanja koja su rađena u nekim drugim zemljama, dosta su slični našim. U zemljama Evropske Unije prosječan broj oboljelih zuba iznosi 15,5, u SAD-u 13,9, dok je u Srbiji evidentirano 20,9 oboljelih zuba.

Edukacija roditelja/staratelja o pravilnom načinu održavanja oralne higijene osnovna je strategija u prevenciji oboljenja usta i zuba kod ovih pacijenata.