Rascjep usne i nepca

U Zavodu za stomatologiju se osim ispravljanja uobičajenih formi nepravilnosti timski zbrinjavaju teški urođeni deformiteti lica i vilica, pre- i posthirurški tretiraju rascjepi usne, vilice i nepca.

Optimalno vrijeme za operaciju zavisi od vrste rascjepa. Ukoliko je zahvaćena i usna operacija se radi u 6-om mjesecu starosti djeteta, dok se zatvaranje defekta na nepcu radi sa navršenih 18 mjeseci.

Zbog čega nastaje ovo stanje?

Formiranje usne i nepca odvija se u ranom periodu trudnoće (4-7 nedelja usna,8-12 nedelja nepce). Ako u tom periodu djeluje neki od lijekova (protiv epilepsije,kortikosteroidi), otrovi (nikotin) ili izvjesni virusi može da dođe do nastanka rascjepa. Kod velikog broja djece ne mogu se otkriti uzroci nastanka rascjepa. U nekim slučajevima postoji pozitivna porodična anamneza. Kod nekih od njih postoji i genetički poremećaj.To se posebno odnosi na onu djecu koja imaju više udruženih anomalija.
Rascjep se može vidjeti savremenim ultrazvučnim aparatom poslije 12. nedelje starosti ploda. Ako ova mana nije udružena sa drugim anomalijama ne ugrožava život ploda i novorođenčeta.

Koji su najčešći tipovi rascjepa?

Postoji mogućnost da zahvat i samo usnu, samo nepce ili usnu i nepce zajedno. Najčešće su udruženi rascjepi usne i nepca jednostrani.

Ishrana bebe

Bebe sa rascjepom nepca ne mogu da prave vakum u ustima što čini sisanje nemogućim. Bebe se hrane na flašicu sa širim otvorom cucle da bi mlijeko bez otpora klizilo preko korijena jezika u ždrijelo ili na kašičicu. Sadržaj iz kašikice se stavlja u unutrašnju stranu obraza. Neophodno je da dijete u majčinom naručju za vrijeme hranjenja bude pod uglom od 45 stepeni. U cijlu da pomogne u ishrani ortodont treba da obezbjedi protezu. Nekada je proteza neophodna da onemogući zapadanje jezika u rascjep.
Specijalna ortopedska proteza može se koristiti da preoperativno približava ivice rascjepa tvrdog nepca i djela vilica sa korjenovima zuba (alveolani nastavak). Bebi će trebati nekoliko ovih proteza različite veličine pre hirurškog zahvata.

Tim za rascjepe

Djeca sa rascjepom usne i nepca zahtjevaju preglede i lječenja ljekara i zdravstvenih saradnika različitih specijalnosti (pedijatar, genetičar, dječiji plastični hirurg, otorinolaringolog, logoped, stomatolog -ortodont, maksilofacijalni hirurg i dr.
Mnogo se polaze na estetski izgled usne i nosa. Za neku djecu su neophodne kasnije hirurške korekcije usne i nosa u cilju postizanja što boljeg estetskog rezultata.

Autor: Dr stom. Dragana Knežević, spec. ortodoncije