Kako savladati strah od stomatologa

Zubi su jedan od najosjetljivijih dijelova našeg tijela, što je logična posljedica evolucije. Osjećaj dodira, temperature unutar naših zuba, zajedno s našim osjećajima okusa i mirisa pomažu svim bićima u razlikovanju hrane, od onih stvari koje nisu hrana. Svi ti osjećaji bili su izrazito važni za naš opstanak. No nažalost, ova velika osjetljivost postaje problem kada se javi zubobolja.

Strah od stomatologa često nastaje u djetinjstvu

Dokazano je da traumatična iskustva koja djeca dožive tokom djetinjstva znatno utiču na njihove osjećaje i ponašanje u kasnijoj životnoj dobi. U stomatologiji treba biti posebno pažljiv kako bi se izbjeglo bolno iskustvo, a time i strahovi koji dovode do izbjegavanja stomatologa.

Prvi djetetov odlazak stomatologu treba biti isključivo u svrhu upoznavanja djeteta sa stomatologom i ordinacijom, te tada nije dobro raditi nikakve radove već kroz igru i zabavu djetetu objasniti zašto je važno da redovno dolazi na pregled. Veoma je bitno da dijete ima povjerenje u svog stomatologa i u osobu koja ga dovodi na pregled kao i to da ta osoba (roditelj ili drugi član porodice) ne pati od dentalne fobije.

Strah od stomatologa najčešće se stvara nakon lošeg i bolnog iskustva, što je i razumljivo. Ne dopustiti da se strah stvori je najpoželjniji i najlakši put za rješavanje ovog problema.

Strah se stvara još od dječijeg uzrasta. Najveću ulogu u suzbijanju, ali i stvaranju straha, čine roditelji. Oni često plaše djecu sa odlaskom doktorima, što je potpuno pogrešno, jer svi moraju da idu na redovne preglede. Druga greška je što roditelji dovode djecu stomatologu tek kada se javi neki problem (zubobolja, otok, povreda…), a u takvim situacijama je potrebno uraditi neku intervenciju koja je protiv volje djeteta, što mu kasnije duboko ostaje u sjećanju.

Najveća i najčešća greška, koja ostavlja za sobom strah, je da se poslije neprijatne ili bolne intervencije duži period ne dolazi kod stomatologa. Takva neprijatna posjeta ostaje u pamćenju djeteta i postaje izvor trajnog straha. Zbog toga je veoma važno da dijete redovno dolazi u ordinaciju. Tada se, u nekoliko učestalih posjeta, uopšte ne rade intervencije, već se priča, igra i sprovode preventivne mjere, pa prijatno iskustvo potiskuje neprijatno.

Znaci straha kod odraslih su lupanje srca, znojenje dlanova, a ne tako rijetko dešava se i kratkotrajni gubatak svijesti. Zato je i potrebno reći stomatologu za svoj strah i ranija negativna iskustva. Pokušajte da se dogovorite sa doktorom da intervencije u početku ne traju duže od pola sata, kao i o znaku kada se javi bol, da bi se zastalo sa radom. Tako se gradi povjerenje između pacijenta i ljekara. Nekada je potrebno pola sata prije intervencije popiti tabletu za smirenje.

Najbolji lijek za strah od stomatologa je rana i pravilna preventiva, kao i redovni odlasci u ordinaciju, koji će sptiječiti bolna iskustva.

Strah od stomatologa može imati različite uzroke, a vrlo česti su:

  • sram zbog zuba koji su u lošem stanju
  • nedostatak kontrole i informacija tokom zahvata
  • mirisi ordinacije i lijekova
  • zvukovi stomatološke opreme
  • bol prilikom radova
  • ubod injekcije
  • sram od neugodnih situacija: suze, drhtanje i sl.

Kod nekih pacijenata je moguće da će izgubiti kontrolu nad svojim reakcijama već pri samom prolasku kroz vrata klinike. Nervoza kod pacijenata je sasvim normalna kao i ubrzanje rada srca, znojenje ili suze. Sve su ovo reakcije s kojima se većina stomatologa susreće na dnevnoj bazi. Dobar stomatolog će znati uputiti prave riječi pacijentu, umiriti ga i zadobiti njegovo povjerenje. Komunikacija je ključ uspjeha i u ovom slučaju!

Strah od stomatologa može se očitovati u različitim stepenima prema izraženosti simptoma:

  • Dentalna anksioznost– je reakcija na nepoznatu opasnost i vrlo je česta pojava, a većina osoba doživi neki stepen dentalne anksioznosti ako se spremaju za zahvat koji ranije nisu iskusili. U osnovi, to je strah od nepoznatog. Anksioznost možemo prebroditi samouvjeravanjem i odabirom stomatologa koji ima razumijevanje i strpljenje za pacijente s anksioznošću.
  • Dentalni strah– je reakcija na poznato, neugodno iskustvo koje se je već jednom dogodilo kod stomatologa, a za koje misle da će se ponoviti. Od dentalnog straha najčešće pate djeca koja su stomatologa prvi put posjetila kada ih je bolio zub. Ovaj strah se može spriječiti preventivnim pregledima, adekvatnim pristupom stomatologa i u slučaju potrebe premedikacijom.
  • Dentalna fobija– je daleko intenzivniji osjećaj straha. Osoba koja pati od dentalne fobije nastojaće  izbjeći posjetu.

Jedan način da se pomogne ovakvim osobama je da im se da određeni stepen kontrole, i to kontrole na način da sudjeluju u onome što će se raditi, da znaju kada i kako će se raditi, da znaju koliko nešto košta, kako će izgledati na kraju i kako će funkcionisati. Izrazito je važno svakoj osobi omogućiti razumijevanje cjelokupnog postupka kako bi se što sigurnije osjećala tokom cijelog postupka.

Vrlo bitno je dati pacijentu kontrolu i nad potencijalnom boli, kako za vrijeme tako i nakon zahvata. Ako pacijent, tokom zahvata, osjeća bilo kakvu bol potrebno je zaustaviti zahvat i otkloniti bol. Zahvaljujući današnjoj stomatologiji na raspolaganju nam stoje različiti oblici anestetika kojima možemo suzbiti bilo koju bol. Isto tako često se pacijenti boje igle, odnosno uboda igle, no danas postoje sredstva u obliku lokalnih anestetika kojima možemo izbjeći bilo kakvu bolnost uzrokovanu ubodom.

Pacijentima sa izrazitim strahom, kojima je ponekad teško i kročiti u ordinaciju mogu se dati sredstva za smirenje prije svakog zahvata kako bi osjećali što opuštenije.

Sve su to mjere kojima pokušavamo razbiti strah, a nije tako rijetko da se ljudi oslobode tog straha, te počnu dolaziti kod stomatologa bez osjećaja straha, puno opuštenije i sa puno više povjerenja.

Povjerenje koje treba da imate u stomatologa je osnova bez koje ne možete prebroditi vaš strah. Prvo, izbor stomatologa je veoma bitan faktor.

Rado ćemo Vam pomoći u svladavanju dentalne fobije. Svi radnici Zavoda za stomatologijui prolaze kroz redovnu internu kontrolu u radu s pacijentima kako bi nivo usluge bio na najvišem mogućem nivou. U našoj ustanovi nema mjesta za strah. Svi pacijenti koji su nam pružili priliku da im pomognemo su uspjeli prevladati većinu svojih strahova i danas su redovni i zadovoljni pacijenti naše ustanove.

Autor: Maja Bogdanović dr stom.